bio diesels
بیودیزل(سوخت سبز زیستی) چیست؟
بیودیزل (منو اکلیل استر) یک سوخت گازوئیلی پاک است که از منابع طبیعی و قابل تجدید مانند روغنهای گیاهی ساخته میشود. بیودیزل (سوخت سبز زیستی) درست مانند گازوئیل نفت در موتورهای احتراقی کار میکند و برای این کار اصولاً هیچگونه تغییر موتوری لازم نیست. بیودیزل، ظرفیت و دامنه کار گازوئیل را حفظ میکند.
استفاده از بیودیزل (سوخت سبز زیستی) در یک موتور گازوئیلی معمولی منجر به کاهش اساسی هیدروکربنهای نسوخته، منواکسید کربن و ذرات معلق میشود. خروج اکسیدهای نیتروژن بسته به سیکل کاری و روشهای آزمایشی، کمی کاهش و یا افزایش مییابد. با بکاربردن این سوخت، از سهم کربن موجود در ذرات معلق کاسته میشود (چون اکسیژن موجود در بیودیزل (سوخت سبز زیستی) احتراق کامل به CO2 را ممکن میسازد).
بخش سولفات از بین میرود (زیرا در این سوخت اصلاً سولفور وجود ندارد) اما قسمتی محلول یا هیدروکربن به همان صورت باقی میماند یا افزایش پیدا میکند، بنابراین بیودیزل (سوخت سبز زیستی) با تکنولوژی جدیدی مانند کاتالیستها (که از ذرات محلول گازوئیل میکاهند نه کربن جامد) و EGR (با کربن کمتر عمر موتور بیشتر میشود) بسیار خوب کار میکند.ویژگیهای فیزیکیبیودیزل (سوخت سبز زیستی) بسیار شبیه گازوئیل معمولی است. با این حال،ویژگیهای خروجیهای اگزوز بیودیزل (سوخت سبز زیستی) بهتر از گازوئیل معمولی است .
بیودیزل (سوخت سبز زیستی) چگونه ساخته میشود؟
بیودیزل (سوخت سبز زیستی) را میتوان از روغنهای گیاهی تازه و یا مستعمل و چربی حیوانات تولید کرد. این گازوئیل از منابع داخلی قابل تجدید بوجود میآید. این سوخت، قابل تجزیه بیولوژیکی است و هنگامیکه بعنوان یک جزء ترکیبی مورد استفاده قرار میگیرد، نیازمند داقل تغییرات در موتور است و نسبت به گازوئیلی که جایگزینش میشود، سوختی پاک است.روغنهای گیاهی میتوانند برای تولید ترکیبات شیمیائی- که استر خوانده میشوند- ، با یک الکل (معمولاً متانول) ترکیب شوند. زمانیکه این استرها به منظور سوخت مورد استفاده قرار میگیرند،بیودیزل (سوخت سبز زیستی) خوانده شوند. گلیسیرول (که در داروسازی و تولید لوازم آرایش نیز مورد استفاده قرار میگیرد) به عنوان یک محصول فرعی تولید میشود اخیراً بیودیزل طی فرایندی با نام Transesterification تولید شود.
در این فرآیند ابتدا روغن گیاهی( یا چربی حیوانی) از فیلتر عبور داده میشود، سپس برای از بین بردن اسیدهای چرب آزاد،با قلیا فرآیند میگردد؛ بعد با یک الکل (معمولاً متانول) و یک کاتالیزور (معمولاً هیدروکسید سدیم یا پتاسیم) ترکیب میشود. تری گلیسریدهای روغن برای تشکیل استرها و گلیسرول واکنش شیمیایی انجام میدهند و بعداً از یکدیگر جدا شده و مورد تصفیه قرار میگیرند. بیشتر تمایلاتی که امروز برای تولید بیودیزل (سوخت سبز زیستی) وجود دارد ناشی از ظرفیت بسیار بالای تولید سویا،تولیدات مازاد و کاهش قیمتها است. متیل سویات، یا سوی دیزل که از واکنش متانول با روغن سویا حاصل میشود، اصلیترین شکل بیودیزل (سوخت سبز زیستی) در آمریکاست.
چربیهای بلااستفاده حیوانی و روغن سوخته ( که بعنوان ” شبه گریس“ شناخته میشوند) نیز منابع و ذخایر خوبی هستند. این منابع از روغن سویا ارزانترند و به عنوان راهی برای کاهش هزینههای تامین مواد اولیه در نظر گرفته میشوند. بادام زمینی، پنبه دانه، گل آفتاب گردان و کنولا (گونهای از دانه شلغم روغنی) نیز از منابع روغنی دیگرند. استرهایی که از هر یک از این منابع ساخته شدهاند گرچه شاید در میزان انرژی عدد ستان (مشابه اکتان بنزین) یا دیگر مشابهات فیزیکی کمی متفاوت باشند اما میتوانند با موفقیت در موتورهای گازوئیلی مورد استفاده قرار گیرند.
اثر بیودیزل (سوخت سبز زیستی) بر طبیعت
گاز های گلخانه ای را به شدت کاهش می دهد.
• چرخه ی زندگی این سوخت به جای چند میلیون سال ، چند سال است.
• سولفور ، ام تی بی ای و ترکیبات فرار نسبت به گذشته کمتر می شود.
• به طور کلی ضریب آلوده سازی بیودیزل (سوخت سبز زیستی) ١٠٠% پایین تر از دیزل می باشد.
• کشاورزی را توسعه و نرخ بیکاری را در برخی کشور ها کاهش می دهد.
فراورده های جانبی بیودیزل (سوخت سبز زیستی)
✔ گلیسیرین محصول جانبی واکنش بیودیزل (سوخت سبز زیستی) می باشد .
✔ گلیسیرین حاصل در این فرایند خواص مطلوبی نداشته و در مرحله اول صرفاً صنعتی می باشد .
✔ کارخانه تصفیه بیودیزل (سوخت سبز زیستی) ١٠٠% گلیسیرین تولید می نماید .
✔ درجات خالص گلیسیرین (٧/۹۹%)می تواند به عنوان ماده خام در سایر بخش های صنعتی مثل محصولات غذایی دارویی ،آرایشی،خمیردندان،دارو،غذای حیوانات ،پلاستیک تنباکو و امولوسیون کننده ها مورد استفاده قرار گیرد.
✔ گلیسیرین به عنوان فرآورده جانبی بیودیزل (سوخت سبز زیستی) یکی از عمده ترین ترکیبات مورد نیاز مواد آرایشی و بهداشتی در جهان است. مصارف دیگر گلیسیرین نیز در حال گسترش اند از جمله در صنایع کشاورزی به عنوان بارور کننده ی دانه گیاهان ، در صنایع رنگ به عنوان عامل پولیش، در صنعت تولید پلاستیک به عنوان نرم کننده و یا عامل پخت ، در صنعت الیاف و کاغذ به عنوان عامل نرم کننده و کشسانی ، به عنوان حلال استخراج در صنعت غذایی همچون چای و قهوه ، در صنعت چاپ و تکثیر به عنوان حلال جوهر ، به عنوان بایندر قرص ها یا حلال داروها در داروسازی ، در صنعت ساختمان در تولید عایق ها ، در صنعت الکترونیک به عنوان خازن ها الکترولیتی و در نهایت در صنایع نظامی جهت تولید مشتقات نیترو گلیسیرین.